Zaupaj svojim rokam

Arhiv | 2009 | 2010

V času od 1. do 31. oktobra 2009 je potekal 1. Nagradni natečaj Roza ni zgolj poza. Na natečaj je prispelo 37 izvirnih prispevkov na temo ozaveščanja o raku dojk. Do 16. novembra si je prispevke ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev spletne strani, ki so imeli tudi možnost glasovati za njim najbolj všečne prispevke.

Kreativni nagradni natečaj Roza ni zgolj poza 09 je bil uspešno zaključen in organizatorji so se ustvarjalcem najlepše zahvalili.

Največ glasov so zbrali prispevki:

Zaključek natečaja in sklepna prireditev 2009

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič in generalna direktorica direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje Mojca Činč Gruntar, dr. med., sta v prostorih Ministrstva za šolstvo in šport podelila priznanja zmagovalcem kreativnega natečaja za dijake srednjih šol Roza ni zgolj poza, ki je potekal v sodelovanju Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, farmacevtske družbe Roche in Zavoda Med.Over.Net, ob podpori Ministrstva za zdravje, Ministrstva za šolstvo in šport ter Onkološkega inštituta Ljubljana.

Ob predaji priznanj zmagovalcem je minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič med drugim poudaril, da ima šolski sistem pomembno vlogo pri preventivnem obnašanju mladih: »Na ministrstvu za šolstvo in šport smo z veseljem pozdravili in podprli kreativni natečaj za dijake srednjih šol Roza ni zgolj poza, saj se zavedamo, da pridobljeno znanje o boleznih in preventivnem obnašanju v mladosti, lahko v kasnejšem obdobju prepreči nastanek resnih bolezni, kot je na primer rak dojk v kasnejšem obdobju.

Veseli me, da se je na natečaj odzvalo toliko mladih, obenem pa bi se tudi rad zahvalil vsem mentorjem v šolah, ki so mlade spodbudili k sodelovanju, oziroma jih usmerjali pri pripravi njihovih kreativnih predlogov.«

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje Mojca Činč Gruntar, dr. med., pa opozarja na pomen zgodnjega boja proti raku dojk: »Rak dojk še vedno prizadene preveliko število žensk, zato je prav, da se osveščanju o bolezni in preventivnem ravnanju priključijo tudi mladi, ki imajo prav tako moč, da opozorijo na nevarne bolezni sodobnega časa.

Rak dojk danes zagotovo ni več tabu, k čemer so pripomogle tudi številne oblike osveščanja pod okriljem Europe Donne. Prav je, da o njem spregovorijo tudi mladi, kar jim je natečaj Roza ni zgolj poza zagotovo omogočil. Na Ministrstvu za zdravje smo natečaj z veseljem podprli, saj smo prepričani, da se tudi skozi kreativnost oblikuje znanje o boleznih, ki lahko kasneje morda rešuje življenja.«

Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar je izrazila zadovoljstvo nad tolikšnim odzivom mladih: »Rak dojk je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu, za katerim v Sloveniji letno zboli okoli 1.100 žensk.

Predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni je preživetje naših bolnic žal še vedno slabše od evropskega povprečja. Ker je rak povezan tudi z nekaterimi dejavniki tveganja, je nujno, da preventivno vedenje spodbujamo že pri mladih! Zato smo v Europi Donni izjemno veseli nad številnim odzivom dijakov srednjih šol, ki so svojo »pozo« prijavili na naš natečaj in presenečeni nad kreativnostjo, s katero so se lotili naloge.«

Poglejte si utrinke iz fotogalerije >>

nagrajenci slika

Zmagovalci so odšli na izlet v Milano. Poglejte si utrinke z izleta >>>

Vsi prispevki 2009

<<< nazaj Stran 2 od 3 naprej >>>

UJETA V DLAN

Odločitev

Že ves dan me stiska,

ta nepojmljiva žalost,

ta nesreča.

Že ves dan se zapirajo te stene okrog mene,

me stiskajo vse bolj in bolj.

Le če se ne premaknem vse je mirno,

a ko dihati začnem spet se stene ožijo

Stene,  ki jih sama delam,

omejitve, ki sama jih postavljam.

Ta nemoč in bolečina

Kdaj minila bo, le kdaj …

Ko sama rečem STOP!

Nič več nočem Bolečine,

nič več strahu in bede..

Ni je več, ostalo je samo Življenje !

Avtor: Gitka

Trajna povezava >>>

Ministrstvo za kulturoMinistrstvo za zdravjeOnkoliški inštitut LjubljanaRocheEuropa donnaMed.over.netPesem.siDruštvo onkoloških bolnikov Slovenije

Vse informacije in podobe, vsebovane na teh spletnih straneh, so v zakonsko dovoljenem okviru predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine. Prispevkov, objavljenih na teh spletnih straneh, se ne sme uporabljati, prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene, razen z izrecnim dovoljenjem organizatorjev projekta. Organizatorji natečaja si pridržujejo pravico, da prispevke lahko uporabijo v svojih promocijskih akcijah.
Kontakt: info@roza-oktober.si; tel: +386 1/520 50 50

Get Adobe Flash player
gresak.net